perjantai 9. toukokuuta 2014

R A P A R P E R I - V A D E L M A P I I R A K K A




Kaupasta mukaan tarttui raparperia. 

Mummoni tekee ihan parasta raparperipiirakkaa. En yllä sille tasolle samanlaisessa piirakassa sitten millään. Niinpä lähdin varioimaan ihan omanlaista piirakkaa ja yhdistin vadelman raparperin seuraksi. Pinnalle laitoin vielä kaurapaistoksen. 

HERKULLISTA!

.........................................................
RAPARPERI-VADELMAPIIRAS

Pohja: 
4,5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa  
1 rkl sokeria
75g pehmeää voita
1dl maitoa 
1 kananmuna
1rkl vettä
ripaus suolaa 
(lisäksi voita vuoan voiteluun)

Täyte:
7dl raparperi
2,5dl vadelmia
1,5dl valkoinen sokeri
3 rkl maissitärkkelystä
ripaus suolaa

Pinnalle:
1,5dl jauhoja
1,5dl kaurahiutaleet
0,5dl valkoinen sokeri
0,5dl fariinisokeria
1/2 tl kanelia
1/4 tl suolaa
50g voita, sulatettua


1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Voitele piirakkapohja voilla.
3. Yhdistä jauhot, suola ja sokeri. Lisää voi ja maito, seoksesta tulee hieman murumaista.
4. Siirrä taikina vuokaan ja  taputtele se tasaisesti pohjalle ja sivulle. Pistele pohja kauttaaltaan haarukalla.
5. Paista pohjaa uunissa 15 min ajan, kunnes se on kullanruskea.
6. Sekoita kananmuna, vesi ja suola keskenään.
7. Ota piirakkapohja uunista, voitele se kananmunaseoksella.
8. Jatka paistamista n. 2 minuuttia.
9. Poista piirakka uunista ja anna pohjan vähän jäähtyä.
10. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen.
11.
Yhdistä pieneksi pilkottu raparperi, vadelmat, sokeri, maissitärkkelys ja suola.
12. Kaada täyte tasaisesti jäähtyneelle pohjalle. 
13. Sekoita pinnalle tulevat aineet keskenään karkeaksi rakeeksi.
14. Ripottele kaurapaistos täytteen päälle ja paista torttua kunnes pinta on kauniisti ruskettunut ja täytteen mehut kuplivat eli n. 55minuuttia
15. Anna tortun täysin jäähtyä ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti